Hoeveel kan ik lenen?

kredietspotter
Bij Kredietspotter kunt u een voordelige lening aanvragen.

geldshop
Geldshop is een voordelige bemiddelaar in leningen.

Het is vaak erg verleidelijk om zonder je af te vragen wat verstandig is een lening aan te vragen. Je moet een lening echter altijd terugbetalen, onder alle omstandigheden en tevens nog eens met rente. Om niet in de schulden te komen is het om deze reden erg van belang om van te voren even alles op een rijtje te zetten.

Het maximale leenbedrag
De hoeveelheid die je kunt geld lenen hang altijd af van een aantal belangrijke factoren waar goed op gelet moet worden. Om te beginnen is het van groot belang dat je de maandelijkse aflossing kunt betalen en tevens in de toekomst. De looptijd van een lening, oftewel de periode waarin je een lening moet terug betalen, is meestal langer dan een jaar. Voordat kredietverstrekkers een lening goedkeuren kijken zij om deze reden naar bijvoorbeeld je leeftijd en dienstverband. Het is voor kredietverstrekkers namelijk een risico om een lening aan te bieden aan iemand die geen vast dienstverband heeft, of slechts parttime werkt. In deze situatie is het tevens voor jou niet verstandig om een grote lening af te sluiten. Een klein bedrag lenen is dan veel verstandiger.

Zorg dat je weet hoeveel je kunt betalen
De kans dat je de lening niet kunt terug betalen met je huidige salaris of de kans dat je in de toekomst geen jaarinkomen meer hebt om de maandelijkse aflossing te kunnen doen, is in deze gevallen namelijk erg groot. Voor je betalingsachterstanden krijg je dan te maken met hoge boetes. Met het oog op het bovenstaande is het erg verstandig om je jaarinkomen en uitgaven goed in beeld te brengen om op die manier te vaststellen hoeveel je iedere maand aan een lening kwijt kunt zijn. Houdt daarbij wel rekening met onverwachte uitgaven zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of televisie.

Het vaststellen van je financiƫle situatie
Bij het vaststellen van je financiƫle situatie heb je bepaalde gegevens nodig. Denk hierbij aan; je netto maandinkomen, het netto maandinkomen van je partner, de maandelijkse netto huur of hypotheeklast, de kosten aan energie en water en je schulden en uitgaven voor eventuele kinderen. Je hebt je vrij besteedbaar jaarinkomen zodra je alle maandelijkse uitgaven van je maandelijkse netto maandinkomen aftrekt. Niet alleen je huidige uitgaven zijn van belang, maar tevens uitgaven die in de toekomst nodig zijn moet je bij je leningberekening betrekken. Als je de lening nog hebt lopen is het altijd mogelijk dat bijvoorbeeld je kinderen gaan studeren. Daarnaast moet je stilstaan bij onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasdroger, auto of televisie.

De rentestand
De rentestand en rentevaste periode zijn factoren waar je geen invloed op hebt bij de hoogte van het krediet. Elke lening kent een maandelijkse aflossing die gedeeltelijk afhankelijk is van de looptijd. Zodra je bepaald hebt hoeveel je kunt lenen, kun je makkelijk zien welke lening (met welke maandelijkse aflossing) bij jouw situatie past. Om je betalingsverleden te achterhalen bekijken kredietverstrekkers altijd de registratie bij het Bureau Krediet Registratie. Bij het Bureau Krediet Registratie wordt tevens geregistreerd dat je rood staat (doorlopend krediet). Bij een negatieve Bureau Krediet Registratie notering wordt het afsluiten van een lening een stuk lastiger. Je krijgt dan namelijk geen lening of een lagere lening met een hogere rente.