Geld lenen om te beleggen?

kredietspotter
Bij Kredietspotter kunt u een voordelige lening aanvragen.

geldshop
Geldshop is een voordelige bemiddelaar in leningen.

Wil jij succesvol gaan beleggen? Trap dan niet in de valkuilen van de beginnende belegger door roekeloos geld te lenen en in te zetten. Veel beginnende beleggers denken dat beleggen vanzelf gaat en dat je door geld lenen stinkend rijk kunt worden. De werkelijkheid is echter anders.

Wanneer is geld lenen verstandig?

Als je een lening berekent krijg je een duidelijk overzicht van wat de lening je uiteindelijk kost. Een lening kost namelijk altijd geld. Geld lenen is dus in feite niet verstandig, tenzij je denkt dat je het renteverschil in het niet kunt laten verdwijnen door met het geleende geld een hoog rendement te behalen. Alleen dán is het raadzaam om geld te lenen voor een belegging.

Rekensom

Dit voorbeeld laten we je even ervaren middels een rekensom. Stel dat je € 10.000 leent om te gaan beleggen. Dit is een absurd hoog bedrag, zeker voor de beginnende belegger, maar maakt het wel eenvoudig om het effect te zien. Je betaalt 15% rente over het geleende bedrag. Dat zou in dit geval € 1.500 zijn. Uiteindelijk moet je dus € 11.500 zien terug te betalen aan de bank. Dat betekent dat je een rendement van 15% moet behalen om geen kosten aan de lening te houden. Dat is een heel hoog rendement. En eigenlijk moet het nog hoger, want je wil er winst uithalen.

Risico en rendement

Een belangrijke valkuil is dat het rendement vaak erg veel aantrekkingskracht heeft. Een hoog rendement tekent zich mooi af: beleg €100.000 en ontvang 20% rendement. Daarmee krijg je €20.000 op je investering. Als alles goed uitpakt. En dat is waar het vaak misloopt. Want een hoog rendement betekent ook een hoog risico. De kans dat je al je geld verspeelt is dan ook heel hoog. Met geleend geld maakt dat het probleem alleen nog maar groter, want de geldverstrekker wil zijn geld vroeg of laat terug. Met rente. Voorkom dus dat je te veel gaat betalen en leen geen geld voor een belegging.

Beleggen met verstand

Verstandig beleggen begint met kleine bedragen. Neem de tijd om te zien wat een investering doet en hoe het werkt met rendement en risico. Als je zeker bent van je zaak kun je meer gaan inleggen, omdat je – als je het echt goed hebt aangepakt – ook meer gaat verdienen. Door het zo aan te pakken, kun je veel meer uit je beleggingen halen dan middels geleend geld.